אחד הקשיים, העומדים בפני מי שמבקש להיכנס לטיפול, טמון דווקא בהיצע הנרחב של מטפלים ובשיטות הרבות והשונות, העומדים היום לרשותנו לטיפול במגוון של בעיות. כל כך הרבה שיטות... ומה נכון בשבילי?...
מה שמסבך את העניין עוד יותר הוא שכל מטפל מעניק מאפיינים משלו לשיטה, בה הוא עובד, באופן שהיא נצבעת בגוונים ייחודיים לו.
ולא זו בלבד, אלא שבסופו של דבר מושפעת העבודה הטיפולית גם מתכונות של המטופל וגם ממאפיינים של הקשר הטיפולי בין שני האנשים המסוימים הנמצאים בו, מזינים אותו ויוצרים אותו כל העת, באופן שקשה מאד לדעת בביטחון מראש, מה יהיה טוב ומתאים.
מה מאפיין כל אחת מן השיטות? איזו תפיסת עולם או גישה תאורטית מגולמת בתוך כל אחת מהן, ואיזו מהן תואמת את אלו שלי, מקובלת עלי? ואפשר גם לשאול קצת אחרת – איזו מבין השיטות השונות הולמת יותר את אישיותי, מתאימה לי אישית כאדם בעל מאפיינים ספציפיים? ואולי גם – לאיזה סוג של מאמץ ולאיזו רמה של קושי אני אידרש בתוך טיפול בכל אחת ואחת? וצריך כנראה גם לשאול, איזו שיטה היא המתאימה ביותר ספציפית לסוג הקושי המסוים שלי, זה שהביא אותי מלכתחילה לחפש טיפול?
ואז, איזה כישורים או יכולות או מאפיינים אישיותיים דורשת שיטה כלשהי מן המטפל/ת? לאיזה מטפל/ת מתאימה איזו שיטה? ולא זו בלבד, כי גם, מי מבין המטפלים, העובדים בשיטה מסוימת, שולט בה טוב מאחרים, יכול לעזור לי להגיע לתוצאות הטובות ביותר?
והאם בכלל אפשר באמת לדעת את התשובות לשאלות כאלה?
נגיד שחרשתי את הספרות, בדקתי וקראתי אודות שיטות הטיפול השונות, ואפשר להגיד שהבנתי מה אני רוצה – אז מי בדיוק מטפל בשיטה הזו שבחרתי? איך בעצם מחפשים מטפל/ת, שעובד/ת איתה? איך ואיפה מוצאים?... ונגיד שמצאתי – אז האם בכלל אפשר לדעת מראש ובביטחון שמצאתי את מה שחיפשתי?
ובכלל, עד כמה יכול אדם לדעת באמת מה חסר לו, ומה ישלים את החסר? מה הוא צריך, ומה יהיה טוב בשבילו? וכאילו, לאן אני בכלל רוצה להגיע? והאם המקום הזה, אליו אני רוצה להגיע, הוא בכלל המקום הנכון בשבילי להיות בו? מהו המקום הנכון בשבילי להיות בו? מי יודע? איך יודעים?
Comentarios