top of page

שיטות טיפול בפסיכותרפיה

שיטות חווייתיות 

מכוונות להתחברות עם החוויה של ההווה. ביניהן למשל:

  • טיפול המכוון לחיבור עם התחושות הגופניות, במטרה לאפשר שינוי בחוויית טראומה.

  • טיפול הממוקד ברכישת יכולת של מודעות לתחושה הגופנית הפנימית (בהקשר של בעיה איזו שהיא), במטרה להגיע לידי הבנה עמוקה יותר של עצמי.

  • דמיון מודרך ליצירת חוויה (חיובית).

 
שיטות משולבות: 
CBT – Cognitive Behavioral Therapy

שילוב של עבודה חשיבתית (קוגניטיבית) עם עבודה התנהגותית (ביהביוריסטית). נמצאה יעילה לטיפול בחרדות, במחשבות טורדניות ועוד.

DBT – Dialectical Behavioral Therapy 

פיתוח של CBT, המכוון לוויסות רגשי ביחסים בין אישיים באמצעות קשר דיאלקטי אינטנסיבי בין מטפל למטופל (כולל קשר טלפוני בין המפגשים) והשתתפות בקבוצת מיומנויות. השיטה מיועדת לטיפול בהפרעות אישיות.

טיפול סכמה

עבודה חשיבתית מתוך הבנה דינאמית, המכוונת לנטרול סכמות דיספונקציונאליות – דפוסים קבועים של מחשבות ורגשות, הגורמים לנו להגיב ולפעול באופן לא מתאים, וכתוצאה לסבל נפשי. השיטה מיועדת לטיפול בהפרעות אישיות.

 

מיינדפולנס - Mindfulness 

שילוב של עבודה חווייתית וחשיבתית. השיטה ממוקדת ברכישת היכולת לקשב משוחרר שיפוט לחוויית הרגע העכשווי, קבלה שלה ועיבוד חשיבתי שלה. זאת, במטרה לטפח כושר התמודדות יעיל ומווסת במצבי לחץ, חרדה וכאב.

גשטאלט

שילוב של עבודה חווייתית וחשיבתית. השיטה מכוונת לרכישת יכולת למודעות למצב העכשווי, לחוויה הכוללת – תחושתית, רגשית ותפיסתית – של ההתנסות/הסיטואציה, במטרה לפתח קבלה עצמית וקיום אוטנטי ואחראי, המאפשר פתרון בעיות ומגע עם אחרים.

EMDR – Eye Movement Desensitization Reprocessing

שילוב של מניפולציה פיסיולוגית (גירוי דו צדדי של אונות המוח על ידי הפעלת תנועות עיניים מהירות ימינה ושמאלה) עם עבודה חווייתית וחשיבתית, המכוונת לעיבוד מכלול האסוציאציות המשתחררות בתהליך (אסוציאציות רגשיות, תחושתיות ותפיסתיות). השיטה מאפשרת ניהול מצבי טראומה וטיפול במצבי חרדה.  

 

אפשר להבחין בכמה קטגוריות כלליות של שיטות טיפול – דינאמיות, חשיבתיות, התנהגותיות וחווייתיות.

סיווג זה אינו חד וחלק – בדרך כלל ניתן למצוא בתוך כל שיטה מאפיינים שהגיעו אליה מכמה קטגוריות, ויש גם שיטות שמתוכננות ובנויות מן היסוד לשלב בין שיטות מקטגוריות שונות. באופן כזה נוצרים פיתוחים, שהם גרסאות ייחודיות, המיועדות למטרות מסוימות.

שיטות דינאמיות

מכוונות להבנת היחסים (הדינאמיים) בין "חלקים" פנים/תוך נפשיים לא מודעים, והבנת האופן, בו הם מפעילים את המטופל/ת (ל"טוב" או ל"רע"). זאת, דרך בחינת הביטוי החיצוני שלהם, לאו דווקא מודע – במחוות, בהתנהגות, באמירות – ביחסים עם המטפל/ת בתוך הקשר הטיפולי. הבנה כזו עשויה לאפשר למטופל/ת ידיעה רגשית עמוקה של מקורות מצוקתו/ה ובעקבות זאת להביא לידי צמיחה/התפתחות, ריפוי או שינוי.

הטיפול הדינאמי הקלאסי הוא הטיפול האנליטי, שפותח במקור על ידי פרויד. טיפול אנליטי מצריך יכולת ומוטיבציה להשקעה כלכלית ולמאמץ נפשי לאורך זמן.

פסיכותרפיה דינאמית עובדת על עקרונות דומים, אבל באינטנסיביות פחותה מבחינת התדירות ומשך הזמן, באופן שנדרשת פחות השקעה – היא לפיכך נגישה יותר. 

קיימים גם פיתוחים קצרי מועד של טיפול דינאמי אינטנסיבי, המצמצמים עוד יותר את ההשקעה הנדרשת. פיתוחים אלה מתמקדים כל אחד ואחד באלמנט משמעותי ייחודי, או מביטים על הטיפול – כל אחד ואחד לשיטתו – דרך "משקפיים" מסוימים. ביניהם למשל:

  • טיפול ממוקד ברגשות כעס כלפי המטפל.

  • טיפול ממוקד ברגשות "אסורים" ובקשר שלהם עם מצוקה נפשית.

  • טיפול מואץ בזמן בדגש על תהליכי פרידה על פי מאן הטיפול ממוקד בסוגית התמודדות מרכזית בהווה הטיפולי, ברגשות ובקונפליקטים המלווים אותה.

שיטות חשיבתיות (קוגניטיביות) 

מכוונות לבחינה חשיבתית של אמונות ומחשבות המובילות למצוקה, במטרה לנטרל אותן ולהביא לידי הקלה או ריפוי. ביניהן למשל:

  • טיפול מכוון ללימוד אסטרטגיות המקדמות רגישות וחמלה כלפי עצמי וכלפי אחרים.

  • טיפול הפונה אל החלקים הבריאים או החיוביים של האישיות.

  • טיפול ממוקד בשיפור היכולות לאינטראקציה בין אישית.

  • טיפול מכוון למציאת משמעות אישית ומטרות יישומיות למימוש עצמי.

  • טיפול ממוקד בקבלה עצמית ומחויבות אישית.

  • טיפול ממוקד בפיתוח יכולות למציאת פתרון.

שיטות התנהגותיות (ביהביוריסטיות)

מבוססות על התניות, הנרכשות באמצעות תרגול של הפעולות הרצויות, במטרה לבטל תגובות או התנהגויות בלתי יעילות או לא רצויות.

 

bottom of page